ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Για το βιβλίο Γκίνες το ρεκόρ με τις κάλπικες νίκες του «θρύλου»

Για το βιβλίο Γκίνες το ρεκόρ με τις κάλπικες νίκες του «θρύλου»

Ο Δημήτρης Μπούζας αρθρογραφεί για την αλλοίωση αποτελέσματος που διαπίστωσε ο ειδικός εκπαιδευτής VAR της FIFA, υπέρ του Ολυμπιακού

Το ρεπορτάζ αναφέρει: «Ηταν μια συνάντηση που θα μπορούσε να λύσει πολλές απορίες. Γιατί ήταν εκεί εκπρόσωποι των ομάδων, οι υπεύθυνοι για τη σωστή λειτουργία του VAR, οι φορείς και τα εμπλεκόμενα κανάλια. Πρόθεση τη ΚΕΔ ήταν να εξηγήσει τα πάντα στους εκπροσώπους της Σούπερ Λίγκας. Παρόντες ο Περέιρα, ο Μαρίν, ο Λίντμπεργκ και ο Κουκουλάκης.

 

Παρίστατο ο Υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Αυγενάκης όπως επίσης και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος μαζί με τον απεσταλμένο της FIFA Χέρμπερτ Χούμπελ. Κεντρικό πρόσωπο θα έλεγε κανείς ότι ήταν ο ειδικός εκπαιδευτής VAR της FIFA Κάρλος Χεσούς Γκόμεθ». Στη συνέχεια το ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνει: «Τελικά ελάχιστοι έγιναν σοφότεροι από το συγκεκριμένο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας. Οι περισσότεροι αποχώρησαν από αυτό μάλλον ανήσυχοι και προβληματισμένοι διαπιστώνοντας τα αντικειμενικά προβλήματα του εγχειρήματος της βιντεοτεχνολογίας που κόστισε τόσο πολλά και χρησιμοποιείται με τρόπο ημιτελή και ανασφαλή. 

 

 

Η εκτίμηση σε πρώτη φάση; Η σωστή χρήση είναι σχεδόν ανέφικτη δίχως «γραμμή του οφσάιντ», από τη στιγμή που η γραμμή της τηλεοπτικής μετάδοσης δεν εμφανίζεται στο στούντιο του VAR. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει το Goal Line Technology, αν η μπάλα δηλαδή πέρασε την τελική γραμμή της εστίας. Διαπιστώθηκε επίσης ότι δεν υπάρχουν σημαντικά κομμάτια ενός ολοκληρωμένου VAR, τα οποία θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να βρίσκονται στην πατρίδα μας γιατί είναι ακριβοπληρωμένα. Επιβαρύνθηκαν γι’ αυτό οι Ελληνες φορολογούμενοι 13,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ στους Ιταλούς το φουλ πακέτο στοίχισε μόνο 7 εκατομμύρια και μάλιστα δεν το πλήρωσε το κράτος, αλλά οι ομάδες. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι όταν η κουβέντα πήγε στη γραμμή του οφσάιντ ακούστηκε και ένα σημαντικό υπονοούμενο, επιβαρυντικό για τη «γραμμή της NOVA που έχει και τις περισσότερες τηλεοπτικές παραγωγές του πρωταθλήματος».

 

 

Αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τη μέχρι τώρα στρεβλή λειτουργία του VAR στο εθνικό μας πρωτάθλημα και όπως ήταν επόμενο ανησύχησαν τους παριστάμενους, «συνοδεύτηκαν» και από μια προβολή των επίμαχων φάσεων των πρώτων αγωνιστικών. Με τον ειδικό εκπαιδευτή του VAR από τη FIFA να σχολιάζει και να δίνει την ευκαιρία στους παρόντες αλλά και μέσω διαρροών απόλυτα επιβεβαιωμένων για την εγκυρότητά τους στους Πανέλληνες, να επιβεβαιώσουν για ακόμη μια φορά και με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι στην πατρίδα μας είτε με VAR είτε χωρίς VAR το άθλημα έχει τους δικούς του νόμους. Το άγραφο εθιμικό του δίκαιο απόλυτα τσιμενταρισμένο. Με τους δικούς του κανόνες ένα αθλητικό παρακράτος επέβαλε στο παρελθόν, επιβάλλει και σήμερα πιθανότατα και στο μέλλον τις γραμμές και τα «θέλω» του. Για να μην παρασυρθούμε σε χιλιοειπωμένα και χιλιογραμμένα πράγματα, μπαίνουμε στην ουσία του σχολίου και του θέματος:

 

Κι αυτή η ουσία αποκαλυπτική και σκληρή βγαίνει μέσα από την προβολή των επίμαχων φάσεων στην οποία αποδεικνύεται ως κορυφαία επισήμανση η επιρροή μιας απίστευτης διαιτητικής απόφασης η οποία χάρισε μια κάλπικη νίκη και έδωσε δύο κλεμμένους βαθμούς σε μια ομάδα. Αυτή η απόφαση αφορά το παιχνίδι Ολυμπιακού – Αστέρα Τρίπολης και την ομάδα που διαχρονικά πλέον έχει αποδειχθεί ότι εκτός από το ότι ελέγχει σε απόλυτο βαθμό τη διαιτησία, περνά προς τα έξω και το μήνυμα πως θα διατηρήσει αυτά τα θλιβερά και παρασκηνιακά κεκτημένα. Υπήρξαν κι άλλες φάσεις μπερδεμένες και δύσκολες. Όμως αυτή ήταν εκείνη που άφησε έκπληκτους τους ξένους. Από τους Ελληνες ασφαλώς κανένας δεν αιφνιδιάστηκε ούτε και αντέδρασε. Σύνηθες το φαινόμενο γι’ αυτούς οι αλλοιώσεις αποτελεσμάτων και ως εκ τούτου «πειραγμένων» τίτλων που αφορούσαν μονοθεματικά σχεδόν μια ομάδα.

 

Θα λέγαμε ότι παραμένει με όλα αυτά που συμβαίνουν εδώ ανοιχτό το ενδεχόμενο το βιβλίο Γκίνες κάποια στιγμή να φιλοξενήσει το φαινόμενο και να αναφερθεί σε ένα ρεκόρ αλλοίωσης αποτελεσμάτων. Αν βέβαια για κάτι ανησυχούν οι Ελληνες ποδοσφαιρόφιλοι, πλην βέβαια των Τσουκαλάδων και των Καραπαπάδων, είναι το ενδεχόμενο η καταχρεωμένη και αμαρτωλή NOVA να καταλήξει σε χέρια που θα την καταστήσουν τελείως ανυπόληπτη και ένα μίσθαρνο όργανο όχι μόνο εύνοιας, σκανδάλων και αλλοιώσεων αποτελεσμάτων, αλλά και μαζικού εκμαυλισμού συνειδήσεων. Γιατί κακά τα ψέματα μπορεί να υπάρχουν και χειρότερα απ όσα βιώνουμε σήμερα.

 


ΥΓ: Ταράχτηκαν οι Αθηναιοπειραιώτες εκπρόσωποι της ενημέρωσης όταν συγχρόνως με την ανάδειξη της φάσης που αλλοίωσε το αποτέλεσμα υπέρ του Ολυμπιακού έγινε αναφορά στη φάση του φάουλ στον Αουγκούστο, που προηγήθηκε της ισοφάρισης της ΑΕΚ. Έτσι προσπάθησαν αφελώς και αδεξίως να προβούν σε ερμηνείες και μεταφράσεις που τους βόλευαν χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό πως για μια ακόμη φορά υπηρετώντας τα αφεντικά τους εξέθεταν και τον εαυτό τους και την υπεύθυνη δημοσιογραφία.

 

*Από την έντυπη έκδοση της Metrosport (19/10)

X