ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ :

Οταν υπάρχει VAR, απαγορεύεται να υπάρχουν… γκρίζες ζώνες

Οταν υπάρχει VAR, απαγορεύεται να υπάρχουν… γκρίζες ζώνες

Για τις «γκρίζες φάσεις» τις οποίες μίλησε ο Κάρλος Χεσούς Γκόμεθ γράφει ο Δημήτρης Κανελλάκης

Ασφαλώς και δεν περιμέναμε τον Κάρλος Χεσούς Γκόμεθ, τον ειδικό εκπαιδευτή VAR της FIFA να μας πει ότι υπήρξε πέναλτι υπέρ του Αστέρα Τρίπολης στο ματς με τον Ολυμπιακό, το οποίο δεν καταλογίστηκε επειδή στον διαιτητή της αναμέτρησης δόθηκε οποιοδήποτε άλλο ριπλέι εκτός από εκείνο που δεν άφηνε καμία αμφιβολία πως υπάρχει παράβαση.

 

Περιμέναμε όμως όλοι, νομίζω, να πάρει μια πιο ξεκάθαρη θέση στις περιπτώσεις με τα οφσάιντ, στις οποίες έχουμε πολλά προβλήματα.

 

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα δεν μου αρκεί να αναρωτιέται ο ειδικός εκπαιδευτής της FIFA αν «θα ορκιζόταν κάποιος για ορισμένες φάσεις οφσάιντ αν είναι ή δεν είναι»

 

Αν το έθετε σ’ εμένα αυτό το ερώτημα, θα του απαντούσα πως «μα γι’ αυτό το βάλαμε το VAR, για να μην χρειάζεται ούτε να ορκιστούμε αν είναι ή δεν είναι, ούτε να βάλουμε ή να μην βάλουμε το χέρι μας στην φωτιά»

 

Όμως, όταν η FIFA δεν αποδέχεται τη γραμμή της NOVA, αποδέχεται μόνο την τρισδιάστατη γραμμή, για την οποία, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει αν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα, ο κίνδυνος αλλοίωσης αποτελεσμάτων, εξαιτίας της απουσίας του απαραίτητου εργαλείου για την διερεύνηση των πιο εύκολων φάσεων, είναι υπαρκτός.

 

Διότι τα οφσάιντ είναι οι πιο εύκολες φάσεις για να πάρεις μια απόφαση αφού τις δεις σε επανάληψη και με γραμμή. Σπανιότατες είναι οι περιπτώσεις που ακόμη και μετά από 2-3 ριπλέι, ακόμη και με την χρησιμοποίηση της γραμμής δεν θα μπορέσεις να βγάλεις ένα ασφαλές συμπέρασμα.

 

Αρα, να έχουμε VAR στην Ελλάδα αλλά να μην έχουμε γραμμή –της NOVA ή την τρισδιάσταση- είναι δώρο-άδωρο. Είναι σαν να υπονομεύουν το σύστημα οι ίδιοι που έδωσαν αγώνα για την εφαρμογή του.

 

Για τον απλούστατο λόγο ότι η απουσία της γραμμής δίνει το δικαίωμα στην υποκειμενικότητα σε διαιτητές αγώνα και διαιτητές VAR. Τους δίνει το δικαίωμα της ερμηνείας σε κάποιες φάσεις, το οποίο δεν θα έπρεπε να υπάρχει.

 

Διαφωνώ απόλυτα με τις «γκρίζες φάσεις» για τις οποίες μίλησε ο Κάρλος Χεσούς Γκόμεθ. Γκρίζες φάσεις μπορεί να υπάρχουν όταν δεν υπάρχει VAR. Όταν υπάρχει, είναι άσπρο ή μαύρο. Ή υπάρχει πέναλτι, δηλαδή, ή δεν υπάρχει. Ή υπάρχει οφσάιντ ή δεν υπάρχει. Τόσο απλά…

 

*** Από την έντυπη έκδοση της Metrosport

X